O proaspătă mamă din Sibiu a decedat la o 7 zile după ce a născut. Aceasta fusese diagnosticată cu ceea ce medicii numesc „febra laptelui”, după ce fusese internată în incinta spitalului din oraș. Medicii au eliberat-o și i-au prescris antibiotic, dar tânăra ar fi refuzat să ia tratamentul, aşa că a revenit în camera de gardă după doar 24 de ore, dar din păcate era prea târziu. Cu toate astea nimeni nu ştie încă ce a ucis-o pe femeie, iar conducerea spitalului a demarat o anchetă.
Tânăra în vârstă de 32 de ani născuse la o clinică privată în urmă cu 7 zile, sub supravegherea unei moaște. Deși nașterea a decurs normal, după doar câteva zile femeia a fost internată la spitalul din Sibiu, iar medicii au constatat că aceasta avea o inflamaţie la nivelul sânilor şi i-au prescris un tratament cu antibiotic. Odată ajunsă acasă, tânăra ar fi refuzat însă să ia tratamentul deoarece își dorea să îşi alăpteze noul născut în continuare. După doar 24 de ore, aceasta a revenit la spital, unde a fost trimisă direct pe masa de operaţie.
„I s-a prescris o reţetă cu antibiotic cu indicaţii de reevaluare dacă i se schimbă starea de sănătate. Pacienta s-a prezentat din nou la Spitalul Judeţean Sibiu, la aproximativ 24 de ore în stare extrem de gravă, cu fenomene clinice de şoc toxicoseptic şi insufucenţă multiuplă de organe. 00.39 Pe cursul nopţii evoluţia a fost nefavorabilă, a făcut trei stopuri cardio respiratorii şi din păcate, a fost declarat decesul.” a declarat Cristina Balau, purtător de cuvant Spitalul Judetean Sibiu.
Conform specialiștilor, afecțiunea numită „furia laptelui”, cunoscută și ca „angorjarea sânilor” poate apărea în primele 7 zile după naștere. Afecțiunea poate cauza blocarea sau înfundarea canalelor de lapte și poate conduce la formarea unor noduli la nivelul sânului, care pot cauza mastită sau infecții.
„Mastita apare la doar 3% din mamele care alăptează. Inflamaţia ţesutului mamar poate apărea atunci când alăptatul nu este făcut corespunzător, dar de cele mai multe ori implică o infecţie cu bacterii rezistente la medicamente,” declară Maria Rohnean, reporter Observator.
Vlad Dima, medic ginecolog: „Este extrem de puţin probabil ca o mastitiă să ducă la ameninţarea vieţii. Desigur, orice infecţie bacteriană netratată corespunzător, se poate extinde în întreg organismul. Însă având in vedere simptomatologia destul de zgomotoasă, respectiv apare inflamaţia la nivelul sănului, angorjare, roşeaţă, frison, febră, mamele se alarmează nu ajung în zona în care să nu fie tratatae corespunzător.”
În urmă cu o săptămână, mai avusese loc o tragedie
În urmă cu o săptămână o femeie însărcinată în patru luni a decedat în incinta spitalului Bacău, după ce fusese internată cu 12 ore înainte. Tânăra ajunsese la camera de gardă cu dureri de burtă, iar inițial, medicii au considerat că aceasta avea doar o cădere psihică. Aceștia nu au intervenit nici după ce au realizat că fătul era deja mort și au mai aşteptat o noapte până să o opereze. Şi în acest caz s a deschis o anchetă, potrivit observatornews.ro